نشست خبری بمناسبت هفته سلامت و طرح پزشکی خانواده در دانشگاه برگزار شد
دوازدهم اردیبهشت ماه، به مناسبت گرامیداشت هفته سلامت و اطلاع رسانی برنامه های اجرایی دانشگاه نشست خبری با حضور مدیر روابط عمومی و سخنگوی دانشگاه ، مسئولین و کارشناسان معاونت های درمان، بهداشتی، غذا و دارو، اورژانس پیش بیمارستانی و جمعی از اصحاب رسانه برگزار شد.
به گزارش خبرنگار وبدا، دکتر غفور راستین معاون اجرایی معاونت بهداشتی دانشگاه اظهار داشت: سلامتی برای همه با اجرای طرح پزشک خانواده ویژه جمعیت زیر 20 هزار نفر در روستاها کلید خورد و این درحالی ست که سیستم ارجاع تا دو سال اخیر هم بصورت دستی و با کاغذ بود وامکان اینکه نتیجه درمان برای روی بیمار مشاهده و قابل پیگیری باشد، از دست پزشک خارج بود.
وی ادامه داد: امروز بستر آی تی و فناوری اطلاعات طرح پزشک خانواده به حدی از گستردگی رسیده که آمادگی کامل برای اجرا در شهرهای بالای 20 هزار نفر را دارد.
دکتر راستین از عقد قرارداد با مطبهای خصوصی برای اجرای بهتر طرح خبر داد و گفت: معیار ما جیب مردم است، اگر افراد از طریق سیستم ارجاع مراجعه کنند هزینههای خدمات از جیب بیماران به مراتب کمتر خواهد شد .
وی با اشاره به اینکه تیم پزشکی خانواده تلاش دارد سلامت مردم را حفظ کند قبل از اینکه بیمار شوند، بیان کرد: با اجرای طرح آزمایشی در منطقه گلپایگان و خوانسار تلاش میکنیم مشکلات را احصا و سعی میکنیم با کمترین آسیب، این طرح در شهرهای بزرگ نیز اجرا شود.
معاون اجرایی معاونت بهداشتی تنها راه بسط و گسترش اجرای طرح پزشک خانواده به ویژه در کلانشهرها را تامین منابع مالی و نیروی انسانی عنوان کرد و گفت: هم اکنون با کمبود 942 نیروی ماما، 555 مراقب سلامت و 988 پزشک برای اجرایی کردن طرح در بخش دولتی و خصوصی مواجه هستیم.
دکتر راستین با اشاره به اینکه مشابه طرح پزشک خانواده که تاکنون در روستاها و شهرهای زیر 20 هزار نفر به اجرا گذاشته شده، در کلانشهرها همان خدمات در پایگاه های سلامت و مراکز جامع خدمات ارایه می شود، ادامه داد: بالغ بر 75 درصد مردم حداقل یکبار و بیشتر به این مراکز مراجعه و دریافت کننده خدمات رایگان سلامت هستند و 25 درصد مردم هم حتی یک بار مراجعه نکردند و نیاز به اطلاع رسانی درست در جهت پوشش همگانی و ایجاد پرونده الکترونیکی سلامت برای آحاد جامعه است.
وی افزود: با اجرای نظام ارجاع در شهرهای زیر 20 هزار نفر بالغ بر یک میلیون و 249 هزار و 268 نفر ویزیت شدند و این در حالی ست که امروز با اجرای این طرح در شهرهای بالای 20 هزار نفر، جمعیت به 3 میلیون و 793 هزار و 566 نفر رسیده است و با افزایش 3 برابری جمعیت مواجهیم.
دکتر راستین یکی از چالش های پیش رو برای اجرای طرح را کمبود فضای فیزیکی در پایگاه ها و مراکز جامع سلامت خواند و گفت: تعدادی از این مراکز استیجاری ست و نیاز به توسعه مراکز برای پذیرش و بسط توسعه خدمات بهداشتی و درمانی داریم.
در ادامه دکتر پژمان عقدک، سخنگوی دانشگاه در ارتباط با پوشش همگانی سلامت گفت: برای رسیدن به این امر "همه باید کار کنیم برای همه " و باید خدمات بهداشتی به تمام افراد از صفر تا صد سالگی ارایه شود.
سخنگوی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان گفت: نظام سلامت باید در تمام سطوح فعالیت داشته باشد، نظام سلامتی موفق است که منابع و امکانات آن به سمتی سوق پیدا کند که انسانها هنوز عوامل خطر را پیدا نکرده باشند.
دکتر پژمان عقدک با اظهار این مطلب که در پوشش همگانی سلامت همه باید پای کار بیایند نه اینکه در مراکز بهداشتی و درمانی تنها زنان باردار و کودکان را ببینیم، افزود: نوجوانان، جوانان، میانسالان و گروههای خطر مانند کارتنخوابها باید تحت پوشش همگانی سلامت قرار بگیرند .
سخنگوی دانشگاه با بیان اینکه لازم است در مدرسه، کارخانه و تفرجگاهها و تمام اماکن نیز خدمات سلامت به مردم ارائه شود، تصریح کرد: اگر در مدارس و دیگر مراکز اتفاقی رخ میدهد باید مراقبان سلامت حضور داشته باشند و خدمات سلامتی را به افراد ارائه دهند.
دکتر عقدک اضافه کرد: برای پیشگیری از انواع بیماریها و سرطانها، بایستی سبک تغذیه و زندگی افراد تغییر پیدا کند و افراد ضمن تحرک کافی و کنترل خشم و استرس خود، از عوامل خطر دیگر مانند سیگار، مشروبات الکلی و قلیان پرهیز نمایند.
سخنگوی دانشگاه تصریح کرد: هنر ما این است که کیفیت و طول زندگی افراد را افزایش دهیم، کیفیت زندگی یعنی اینکه اگر انسانی تا ۱۰۰ سالگی سالم زندگی کند، تنها فرایند پیری آن فرد را کُند کرده باشد نه بیماری.
دکترعقدک گفت: در حال حاضر از ابتدای سال جاری اقدامات پزشک خانواده آغاز شده است و اکنون شهرستانهای خوانسار و گلپایگان برای گرفتن خدمات پیشگیری، غربالگری و خدمات مراقبتی موردنیاز را دریافت کنند و در صورت نیاز به خدمات بیشتر از طریق سیستم ارجاع به سطح بالاتر و سطوح بیمارستان ارجاع میشوند تا آن گونه که باید سلامت افراد تأمین و کمتر دچار چالشهای مرتبط شوند.
-کمبود بیش از ۶۰۰ نیروی متخصص در حوزه اورژانس پیش بیمارستانی
معاون فنی عملیات اورژانس پیش بیمارستانی با اشاره به کمبود نیرو در حوزه اورژانس پیش بیمارستانی، گفت: در حال حاضر با کمبود بیش از ۶۰۰ نیروی متخصص و ماهر در حوزه اورژانس پیش بیمارستانی مواجه هستیم.
دکتر مهرزاد آرتنگ در نشست خبری هفته سلامت با اصحاب رسانه با اشاره به بحث سلامت، اظهار کرد: یکی از بخشهایی که در حوزه سلامت مؤثر بوده بحث مدیریت حادثه و اورژانس پیش بیمارستانی است.
وی با بیان اینکه طی یک سال گذشته اقداماتی در بحث توانمندسازی و تربیت نیروی انسانی اورژانس پیشبیمارستانی انجام گرفته، افزود: با همکاری دانشگاه علوم پزشکی اصفهان و دانشگاه آزاد اسلامی برنامهای را تدوین کردیم تا از نیروهای بومی سطح استان، افرادی را تربیت کنیم که در سالهای آینده بتوانند به سیستم سلامت و اورژانس اضافه شوند.
معاون فنی عملیات اورژانس پیش بیمارستانی به بازسازی اساسی خودروهای اورژانس که فرسوده شده بودند اشاره نمود که ابتدای سال جاری تا حدودی این اقدامات به ثمر نشست، همچنین آموزشهای همگانی برای مردم آغاز گردیده که بایدها و نبایدهای حوزه سلامت را فرابگیرند.
دکتر آرتنگ با اشاره به اینکه در راستای نحوه امداد خواهی با مشکلاتی مواجه هستیم، خاطرنشان کرد: هنوز برخی از افراد نمیدانند که برای کدام یک از مشکلات باید از حوزه اورژانس پیش بیمارستانی امداد خواهی داشته باشند.